Du Er I Undertal I Dit Team

jun 30, 2021 | Ledelse og Læring, Teamsamarbejde i byggeriet

Du samarbejder nok med adskillige personer og typer, som du har det lidt svært ved at blive helt klog på eller komme ind på livet af. Dem der ligner dig selv, det er nemt nok. Men du er højest sandsynligt i undertal. I et TEAM eller afdeling er der flest af dem, der ikke ligner dig.

Det er sværest at møde dem, der ikke er som os selv, da de jo ikke opfører sig helt normalt

Jeg gætter mig til, at du sikkert kan spotte nogle forskelle og ligheder mellem de forskellige personer og typer, som du dagligt omgås. Nogle er sagsorienterede, nogle er mere relationsorienterede. Så er der sikkert en flok, der er hurtige ude af starthullerne, mens andre er mere eftertænksomme og grundige. Og det er ofte en væsentlig del af forklaringen på misforståelser i stort og småt i hverdagen. I visse tilfælde er det sågar medvirkende til, at forhold eskalerer, og uenighed bliver til konflikter.

Jeg er tæt på fuldkommen

Hvis du nu drister dig til at spørger mig, så synes jeg da ret godt om min egen profil. Jeg samarbejder faktisk utrolig godt med mig selv. Vi er sjældent uenige. Presser du mig til at se lidt indad (hvilket ikke føles så rart), så kan jeg måske finde et enkelt område eller to, hvor min profil ikke er fuldstændig fuldkommen. Engang imellem burde jeg måske sætte tempoet lidt ned og bruge lidt mere krudt på at fordybe mig i vigtige problemstillinger, søge mere viden, inde jeg træffer en beslutning.

Forstå dig selv – og bagefter de andre

Dag efter dag bliver vi klogere på os selv og vores omgivelser. Men engang imellem sker det, at vi ikke lykkes sammen. Den sidste udvej er måske at forlade et team eller bede en anden om at gøre det.

I det sociale samspil tilpasser vi os hinanden på et mere eller mindre ubevidst plan. Men er der pres på, og har du brugt din personlige kapacitet i en given sammenhæng, så sker den automatiske tilpasning og tolkning mellem dig og personen overfor i begrænset omfang. Du falder forventeligt tilbage i en automatreaktion. Automatreaktionen sker med afsæt i din grundlæggende profil og person. Jo større forskel der er i jeres profiler, jo større bliver misforståelsen.

Inden du med rette kan vurdere andre, må du forstå dig selv. Du har et ansvar for at forstå, hvorfor du tænker og handler, som du gør. Når du ved det, og måske kan tyde hvilke profiler du står overfor, så har du pludselig et helt andet grundlag for at møde andre i et samarbejde.

Vælg et fælles sprog, så I forstår hinanden

Herfra sender vi en klar opfordring til, at du og I finder det sprog, som gør det lettere at forstå jer selv og hinanden.

Vi bruger DiSC til blandt andet TEAM- og lederudvikling. Enkelheden i de fire typer og farver gør sproget let tilgængeligt for alle. Derfor vil det være muligt at nå til sagens kerne med det samme, så fokus bliver på udviklingen i TEAMETS eller afdelingens dynamik og samarbejde.

Bedste hilsner,
Rasmus Steen Malmstrøm
Ledelsesrådgiver.

Rasmus Steen Malmstrøm

Ledelsesrådgiver / Direktør
+45 25 35 00 01
rsm@refineconsulting.dk